top of page

E-TİCARET MODELLERİ

  • Yazarın fotoğrafı: Av. Arb. Melike Gökçe AK
    Av. Arb. Melike Gökçe AK
  • 15 Nis 2021
  • 1 dakikada okunur

Güncelleme tarihi: 23 May 2021

Ticaret modelleri B2B,B2C,C2C,B2G,B2E ve M2M olarak adlandırılmaktadır. E-ticaret yapan her şirket de bu modelleri kullanmaktadır.


B2B (Business to Business): Şirketlerin kendi aralarında yaptığı ticaretlerde kullandıkları bir e-ticaret modelidir. Bu modeli kullanan şirketler doğrudan tüketiciye ürün satışı göstermezler. Bir toptancının ürünlerini mağazalara satması bu modele en uygun örnek olarak gösterilebilir.


B2C (Business to Cosumer): Şirketten tüketiciye anlayışını benimsemiş bir modeldir. Bu modelde en son kullanıcılar her zaman alıcılardır. Hepsiburada.com ve Trendyol gibi e-ticaret siteleri örnek olarak gösterilebilir.


C2C (Consumer to Consumer): Tüketiciden tüketiciye yapılan e-ticaret türüdür. Farklı bir platform üzerinden tüketicilerin kendi arasında yaptığı alışveriş, örneğin ikinci el alım satımı, bu e-ticaret türüne örnektir.


B2G (Business to Government): Şirketlerden devlete işlem sürdüren bir e-ticaret çeşididir. Devletin bir ihale açması ve şirketlerin online olarak bu ihaleyi takip edip mal ve hizmet satışının yapılması B2G olarak adlandırılır. Örnek olarak Devlet Malzeme Ofisi’nin kamu kurumlarının ihtiyaçlarını karşılamak için e-ihale açması verilebilir.


B2E (Business to Employee): Şirketten çalışana anlayışını benimseyen e-ticaret modelidir. Şirketlerin çalışanlarına ürün ve hizmet sunması, kampanyalar ile elde kalan ürünlerin onlara dağıtılması şeklinde işleyen bir modeldir.


M2M (Machine to Machine): Bu e-ticaret modelinin gelecekte olması bekleniyor. Hatta bu teknolojinin çalışmaları hızla sürüyor. Makineler arası ticaret olarak adlandırılıyor. Örnek; buzdolabınızın azalan domatesler ve diğer ürünler için kendisinin otomatik olarak online sipariş vermesi.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


Yasal Uyarı:
M&A Hukuk ve Danışmanlık Bürosu ve çalışanlarının faaliyetleri 1136 sayılı Avukatlık Kanunu hükümleri çerçevesinde yürütülmektedir. Bu durumdan mütevellit, bu sitede yer alan bilgiler hukuk büromuz hakkında bilgi verme amaçlı olup, içerik ve format itibari ile Türkiye Barolar Birliği’nin Meslek Kuralları ve Reklam Yasağı Yönetmeliği ile uyum içerisindedir. Bu internet sitesinde yer alan bilgiler münhasıran M&A Hukuk ve Danışmanlık Bürosu’na aittir ve büromuzca önceden verilecek yazılı izin olmaksızın hiçbir gerekçe ile çoğaltılamaz, yayınlanamaz veya dağıtılamaz. Bu sitede yer alan hukuki ve diğer faydalı bilgiler yalnızca bilgilendirme amacını haiz olup, hiçbir koşul altında hukuki mütalaa niteliği taşımamaktadır ve bunların tamamına veya bir kısmına dayanılarak yapılan işlemlere, eylemlere ve bunların sonuçlarına ilişkin hiçbir sorumluluk kabul edilmez . Bu sitede yer alan bilgilere dayalı olarak yapılacak hukuki işlemlerden dolayı büromuzun hiçbir şekilde sorumluluğu bulunmamaktadır.

bottom of page